10 produse consumul carora provoaca cancer

rsz povarenok_femeie_dureri


Consumam multe alimente de care nici macar nu avem habar cat de mult rau ne pot face!


1.Bacon


povarenok bacon


Iubitorii de bacon il considera pur si simplu delicios, dar este unul dintre cele mai nocive alimente pe care le poti consuma. O portie medie de bacon – trei felii – contine 435 de miligrame de sare, o cincime din aportul zilnic necesar unui adult.

O dieta sanatoasa de circa 2,000 de calorii ar trebui sa targeteze 45-65% dintre calorii sa provina din carbohidrati, de preferinta nerafinati si nu mai mult de 66 de grame de grasime (mai putin de 20 de grame de grasimi saturate).

Daca se consuma junk-food sase zile pe saptamana, riscul de infarct creste cu 41% fata de situatia in care consumul ar fi de o data pe luna.



2.Sucurile


povarenok sucuri


Sucurile sunt adevarate bombe cu zahar care contribuie la obezitate si care sunt direct legate de anumite tipuri de cancer, imbatranire prematura si dereglari hormonale.

Majoritatea sucurilor contin sirop de fructoza din porumb (de aici si numarul mare de calorii), coloranti alimentari, conservanti si multe alte ingrediente nocive. Obiceiurile consumului de bauturi carbogazoase sunt strans legate de aparitia cariilor. Unele sucuri contin un ingredient numit ulei vegetal cu brom cu rolul de a mentine aromele artificiale si de a preveni separarea sucului, strans corelat de pierderi de memorie, stari de irascibilitate si probleme cutanate.

 

3.Indulcitorii arificiali


povarenok indulcitori


Indulcitorii artificiali cunoscuti sunt aspartamul, zaharina, sucroza si ii folosim pentru ca majoritatea acestora este saraca in calorii, dar paradoxal creste riscul de ingrasare, diabetul de tip doi si boli cardiovasculare.

 

4.Condimentele ambalate


povarenok condimente_ambalate


Ne referim acum la sosurile pastrate la temperatura camerei, de genul ketchupului sau a dressingurilor pentru salate, precum si a laptelui pentru cafea care ne sunt la indemana si ne fac viata mult mai usoara.

Motivul pentru care aceste alimente nu trebuie tinute la frigider si nu se strica este ca sunt pline de aditivi, conservanti, coloranti, sare, zaharuri, grasimi rele (ca grasimile trans care sunt coreclate cu boli coronare premature) si agenti chimici pentru textura. Iar toate fibrele, grasimile bune si nutrientii sunt indepartati in acest proces.

 

5.Pestele spada si unele specii de ton


povarenok pestele_spada


Majoritatea pestilor si a fructelor de mare este parte integranta a unui stil de viata sanatos. Sunt plini de proteine si surse de grasime sanatoasa (continut scazut de grasime saturata si plini de acizi grasi omega 3). Majoritatea poate contine mercur, unii in proportii mai mari ca altii. Spre exemplu pestele spada contine mult mercur (alaturi de alti pesti ca rechin, macrou). Tonul alb contine mai mult mercur ca cel de conserva, deci ar trebui sa alegem in cunostinta de cauza.

Nivelele mari de mercur pot face rau in dezvoltarea creierului si a sistemului nervos a unui fetus sau copil, intrucat mercurul este o neurotoxina, de aceea recomandarea pentru gravide este evitarea consumului pestelui bogat in mercur.

 

6.Carnea procesata


povarenok carnea_procesata


Potrivit cercetatorilor, consumul de carne procesata poate duce la moarte prematura.

Carnea procesata, care include bacon, sunca, hot-dog, carnati, salam – creste riscul de boli cardiovasculare si cancer. Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca oamenii care mananca in mod regulat 50 de grame de carne procesata (echivalentul unui hot-dog sau 3-4 felii de salam) au un risc cu 42% mai mare de boli de inima si cu 20% de diabet de tip 2. Mai mult, cercetatorii au concluzionat ca a mai mult de 3% din mortalitate ar putea fi scazuta prin limitarea consumului la mai putin de 20 de grame pe zi si doar la ocazii speciale.

Cand vine vorba de grasimi si colesterol, carnea procesata si neprocesata au valori similare, dar mezelurile pot contine de patru ori mai multa sare si cu 50% mai multi conservanti de forma nitritilor.

 

7.Popcornul pentru microunde


povarenok popcorn_microunda


Popcornul cu aroma de unt pentru microunde nu isi ia de fapt gustul de la unt, ci de diacetil – agent de gust. In 2000 unii producatori au interzis folosirea acestuia din cauza riscurilor respiratorii (chiar Alzheimer). Se mai foloseste si pentru a da aroma de unt produselor coapte, prajiturilor si margarinei.

O alta problema a popcornului pentru microunde este punga care contine multe chimicale ce previn absorbtia uleiurilor prin hartie si in acelasi timp nu permit ca hartia sa ia foc. Acestea produc acidul EPA care este considerat a fi potential cancerigen.

Fara acesti aditivi, popcornul ar fi o gustare sanatoasa, bogata in carbohidrati, dar saraca in grasime.

 

8.Covrigii


povarenok covrigi


Un covrig mediu te poate costa circa 350 de calorii, fara niciun topping. Pe langa aportul caloric ridicat, covrigii sunt facuti din faina alba, care inseamna ca toate vitaminele, mineralele si fibrele au fost indepartate in procesul de rafinare. Faina alba este corelata cu cresteri in greutate, boli de inima si diabet de tip 2.

Totusi poti alege varianta de covrig sanatos, sa fie 100% facut din cereale integrale. Daca indepartezi miezul moale, mai scapi si de 100 de calorii!

 

9.Margarina


povarenok margarina


Grasimile saturate sunt mai solide fata de cele monosaturate ca uleiul de masline spre exemplu, dar aceste grasimi sunt inamic pentru silueta, cresc nivelul de colesterol rau, de risc de boli coronariere si acela de atac de cord.

Margarina contine grasime trans, cunoscuta ca si uleiuri hidrogenate, fiind cea mai nociva grasime pe care o putem manca.

 

10.Prajelile


povarenok prajelile

 

Una dintre problemele majore ale prajelii la temperaturi inalte este formarea compusilor chimici toxici. Spre exemplu cartofii prajiti, pe langa atacul la nivelul siluetei, vin cu un risc crescut de atac cerebral si de cancer. Barbatii care consuma de minimum doua ori pe sapatamana prajeli de forma gogosilor, puiului sau cartofilor prajiti au un risc cu 30-37% mai mare de cancer de prostata.