
Sau daca vreti sa le uscati, sa le puteti fierbe oricand(se pastreaza mult timp uscati), le puneti pe o suprafata uscata si intr-un spatiu aerisit, le lasati cateva zile si dupa aceea le strangeti in pungi.
3. Aluat pentru clatite - si la clatite sunt foarte multe retete , va prezentam una ce se foloseste des si da rezultat sigur...gospodinele intilnesc des problema proportiilor perfecte.
- 3 oua ;
- lapte de vaca 500 ml;
- faina calitate superioara 300gr;
- ulei floarea soarelui 100ml;
- sare si zahar cite 0.5 lingurite ;
- la dorinta puteti folosi scortisoara si esenta de rom cite 0.5 lingurite.
Se bat 3 oua intr-un bol mai adanc, se pune sarea si se mixeaza putin.Puneti faina si amestecati continuu, pana veti obtine un aluat de consistenta unei smantani foarte groase.Frecati bine aceasta compozitie pana vedeti ca este neteda si nu are cocoloase. Daca ati pus cam multa faina, adaugati putin lapte ca s-o dizolvati suficient ca sa o puteti amesteca mai usor.Adaugati cate 100 ml de lapte si amestecati pana se incorporeaza, va trebui sa turnati laptele cam in 2-3 etape.Turnati lapte pana aluatul este de consistenta smantanei lichide, nu faceti aluatul foarte lichid pentru ca veti avea probleme la prajitul lui. Mai bine mai adaugati lapte dupa ce ati facut primele 2-3 clatite, si observati ca se mai poate dizolva. Daca vreti clatitele mai groase, aluatul trebuie sa fie mai consistent, daca le vreti subtiri, faceti un aluat mai lichid.
Apoi, se toarna 50 ml de ulei, scortisoara si esenta de rom in aluat, se amesteca bine.
Atentie! In caz ca aluatul totusi este cu cocoloase, folositi blenderul sau mixerul sa le dizolvati.
Incalziti bine tigaia pentru clatite, si ungeti-o cu putin ulei. Lasati sa se incalzeasca bine uleiul, dar sa nu arda.Puteti praji clatitele...
Aluat pentru clatite de post :
- 200 g. faina;
- 200 ml. apa minerala sau bors;
- 100 ml. ulei;
- 50 g. zahar;
- un varf cutit sare.
4. Aluat pentru placinte - placintele sunt preferatele moldovenilor , se face aluatul si pufos, si foietaj , si cu drojdii , si fara...iata citeva retete:
- faina 600g;
- ulei 2 linguri;
- otet o linura;
- un pahar cu apa calduta;
- un ou;
- sare ~jumatate de lingurita;
- unt 200g;
-200 g faina ;
-20 g drojdie ;
-50 ml lapte ;
-1/4 lingurita sare ;
-1 lingurita rom ;
-1 ou.

- 1 ou;
- apa;
- sare.

-250 gr unt;
-un ou;
-o lingura otet;
-3 linguri apa;
-sare.
Aluatul 1:
Untul se amesteca bine cu 100 gr de faina pana devine un aluat. Acest aluat se intinde si se lasa la rece.
Aluatul 2:
Restul ingredientelor (faina cu ou, cu otet, apa si sare) se amesteca pana devin omogene. Acest aluat se intinde pana devine o foaie de doua ori mai mare ca primul aluat si se lasa la rece.
Impaturirea:
Aluatul mai mic se pune pe o parte a aluatului mare si se inveleste cu cealalta jumatate. Se impatureste cate 15 cm din fiecare parte pana in mijloc. Se lasa 20 de minute la rece dupa care se pune la copt impreuna cu umplutura dorita.
Regulile de aur ale unui aluat :
1. Daca aveti in reteta dumneavoastra aluat mai moale, acesta o sa-l intindeti mai usor daca o sa-l acoperiti cu o foaie de pergament, sau , o sa utilizati in loc de sugitor, o sticla cu apa foarte rece.
2. Daca ati uitat sa sarati aluatul, dizolvati cantitaea necesara de sare in putina apa si adaugati-o la aluat,respectiv si putina faina.
3. Daca ati pus prea multa sare in aluat, acesta nu va creste, va deveni pal si tare. Deci , mai framintam o portie de aluat fara sare si o amestecam cu cea sarata.Sarea se neutralizeaza...
4.Aluatul este bine framintat daca are o suprafata neteda si nu se mai lipeste de degete.
5. Daca trebuie sa amestecati faina cu apa sau lapte , turnati lichidul in faina treptat si amestecati, altfel se vor face cocoloase si va va fi greu sa framintati.
6.Laptele confera aluatului elasticitate , el devine mai moale si mai pufos.Intr-o reteta laptele trebuie sa fie dupa cantitate la fel ca apa sau mai putin chiar,altfel ,aluatul nu se va coace bine.
7. Grasime in aluat nu trebuie sa fie mai mult de 1/2 pahar la un pahar de lichid ( apa sau lapte), altfel, aluatul devine foarte uscat.
8. Ingredientele folosite trebuie sa aiba aceeasi temperatura.
9.Aluatul dospit trebuie lucrat mult si puternic cu mana, pentru a deveni elastic.
10.Feriti aluatul pus la dospit de curentii de aer si dupa prima crestere bagati mana pe sub aluat, pe tot fundul vasului, pentru a permite gazului carbonic sa iasa.
11.Va reamintesc faptul ca aluatul cu drojdie devine deosebit de moale si de afanat, daca in loc sa preparati drojdia cu lapte, puneti zer.
12.Dulciurile din aluatul dospit trebuie coapte la caldura potrivita, altfel se formeaza o crusta la suprafata si ele raman crude in interior.
13.Aluatul cu drojdie nu se mai lipeste de maini daca e framantat intr-un vas mare si curat, din material plastic, care in prealabil a fost uns cu untdelemn.
14.Daca doriti ca aluatul pe care-l preparati sa fie sfaramicios, tineti cont de sfatul acesta: formele in care se pune aluatul nu se ung niciodata cu unt. Aluatul trebuie lucrat repede, pentru a impiedica untul sa se topeasca si raciti-va mainile inainte de a-l prepara si, nu in ultimul rand, folositi unt proaspat, de buna calitate.
15.Spre deosebire de aluatul cu drojdie care are nevoie de o anumita caldura, pentru aluatul fraged tot materialul trebuie sa fie cat mai rece si prelucrat foarte repede- daca se poate la loc racoros- cu mana rece, pentru ca in timpul framantatului sa nu se topeasca untul si sa se incleie aluatul.
16.Aluaturile fragede cu multa grasime se pot prepara fara praf de copt; la retetele la care se face economie de grasime se pune si putin praf de copt, pentru a infoia aluatul.
17.Praful de copt (bicarbonatul de sodiu, carbonat de amoniu, etc. ) se gaseste in comert. Ca si drojdia, praful de copt face aluatul sa creasca, dar spre deosebire de aceasta, nu are nevoie nici de timp nici de caldura pentru a creste aluatul. Prajiturile cu praf de copt au avantajul ca se prepara repede, se pot face si cantitati mici si nu se folosesc cantitati mari de material scump, ca la cozonaci, rulada din coca de pandispan si multe altele.