Ce patesti daca mananci fast-food

povarenok fast_food_copil


Nu mai este niciun secret pentru nimeni că dacă mănânci hamburgeri sau cartofi prăjiţi te îngraşi, dar studii şi mai recente au constatat că au o influenţă nefastă şi asupra creierului.
 

Cercetătorii au constatat că un regim alimentar bogat în consumul unor astfel de mâncăruri la 14 ani a avut ca rezultat o scădere a capacităţilor cognitive la vârsta de 17 ani.
 

Analizând modelele stilului de a mânca occidental, studiul a constatat că o dietă bazată pe un consum preponderent axat pe mâncare de tip fast-food, cartofi prăjiţi, carne roşie sau procesată şi băuturi răcoritoare a afectat negativ timpul de reacţie, abilităţile mentale, atenţia vizuală, capacitatea de a învăţa şi memoria participanţilor care au ales să mănânce aşa.

 

Prin comparaţie, participanţii al căror regim alimentar se baza pe un consum ridicat de fructe şi legume au avut performanţe cognitive în medie mai bune.

 

povarenok mananca_fructe-min

 

 

Dr Anett Nyaradi a declarat pentru  Science Network  că ar putea ca micronutrienţii din vegetale să fie substanţele responsabile pentru dezvoltarea cognitivă.

 

povarenok fast_food_masina

 

Dr Nyaradi a mai spus că există câţiva factori care ar putea avea un rol în declinul capacităţii cognitive, inclusiv nivelul de grăsimi omega-6 care se găsesc mai ales în mâncărurile prăjite şi în carnea roşie.


Metabolismul funcționează cel mai bine atunci când raportul între acizi grași omega-3 și omega-6 este de 1:1, dar dieta vestică poate deplasa acest raport la 1:20 sau la 1:25.

 

 

Dr. Nyardi a mai spus că aportul ridicat de grăsimi şi carbohidraţi simpli saturaţi a fost legat de o depreciere în funcționarea hipocampusului, care este o structură creierului implicată direct în procesul de învăţare şi memorare, care își mărește volumul în timpul adolescenței.

 


“Adolescența reprezintă o perioadă de timp critică pentru dezvoltarea creierului. Este posibil că dieta săracă să fie un factor de risc important în această perioadă … într-adevăr, rezultatele noastre susțin această idee “, a spus ea.

 

 

povarenok copii_scoala_invata-min

 

 

“Aceste descoperiri au implicaţii importante pentru politicile de sănătate în viitor şi în programele de promovare a sănătății.”

(via)