Trebuie sa fii logat pentru a salva reteta.
Log In/Registrare
marcheaza

Arpacaş cu nuci (colivă)

Arpacaşul,obţinut prin decorticarea boabelor de grîu, este ideal pentru a face un desert de post,cunoscut în special sub denumirea de colivă,după minunea Sfîntului Teodor Tiron. Astfel,coliva se mănîncă în prima sîmbăta a postului mare.
Arpacaş cu nuci (colivă)

Ingrediente

500 gr arpacaş de grîu;
300 gr zahăr;
300 gr nuci mărunţite;
esenţă de vanilie;
bombonele,fructe pentru ornat.

Pasii retetei

1
Arpacaşul se spală bine în cîteva ape.Se pune apoi la fiert în doi litri de apă. Cînd începe să clocotească se dă focul încet de tot şi se lasă aşa vreo oră jumătate,amestecînd de cîteva ori. Dacă apa a scăzut prea tare,se mai adaugă,dar nu foarte mult. Se adaugă zahărul şi se mai lasă vreo 5 minute la foc,amestecînd încontinuu. Se lasă să se răcească.Cel mai bine peste noapte.
2
Cînd se răceşte se adaugă esenţa de vanilie şi nuca măcinată. Se amestecă bine.
3
Tradiţional,coliva se aşează în farfurie,se netezeşte şi se presară cu fulgi de cocos sau pesmeţi(tr să fie albă deasupra),iar din bombonele se face semnul crucii.
4
Dar o puteţi servi,mai modern,ca un desert propriu-zis.