Trebuie sa fii logat pentru a salva reteta.
Log In/Registrare
marcheaza

Gogoşi cu gem (de post)

Am făcut această minunăţie împreună cu Teodor care a rămas încîntat de "procesul facerii",dar şi de gustul acestora. Vă recomand "o activitate gustoasă" pentru toată familia.
Gogoşi cu gem (de post)

Ingrediente

Maia:
1 linguriţă de zahăr;
12 gr drojdii proaspete;
2 linguri apă călduţă;
Aluat:
150 ml apă călduţă;
50 ml suc proaspăt de portocale;
1 linguriţă zeamă de lămîie;
2 linguri de ulei;
un praf de sare;
500 gr făină;
gem de caise;
zahăr pudră;
ulei pentru copt.

Pasii retetei

1
Se pregăteşte întîi maiaua. Se amestecă drojdiile cu apa şi linguriţa de zahăr. Se lasă pentru vreo 10 minute.
2
În alt bol amestecăm sucul de portocale,zeama de lămîie,praful de sare,apa şi uleiul. Se adaugă apoi maiaua.
3
În compoziţia obţinută se adaugă făina şi se frămîntă o bilă de aluat. Se acoperă şi se lasă la călduţ pentru vreo 30 minute.
4
Aluatul trebuie să-şi dubleze volumul.
5
Se întinde  aluatul într-o foaie cu grosimea de 3 mm. Se taie cercuri cu o formă sau un pahar. Pe jumătate se pune gem de caise.
6
Se acoperă cu celelalte  cercuri şi se lipesc marginile cu degetele sau cu o furculiţă.
7
Se prăjesc în uleiul încins.Se pun să se scurgă pe şerveţele de hîrtie.
8
Se presară cu zahăr pudră. Se servesc calde. Sînt bune şi reci,dar parcă calde ne-au plăcut mai mult.
Poftă mare!