Trebuie sa fii logat pentru a salva reteta.
Log In/Registrare
marcheaza

Sfinţi umpluţi cu visina (de post )

E prima data cind pregatesc sfintisori se mai zic Mucenici Moldovenesti dar nici ultima nu va fi am ramas foarte incintata de mirosul lor si de gustul lor apetisant.Acesti Sfinti se pregatesc cind e sarbatoarea lor in primavara se mai zic ca barbatii servesc 40 de pahare si gospodinele coc 40 de sfinti.
Sfinţi umpluţi cu visina (de post )

Ingrediente

Aluat:
50 gr drojdie;
150 gr zahar;
125 ml de lapte caldut(am pus lapte din soya);
80 ml de ulei;
1 lingurita de sare;
550 gr faina;
Umplutura :
500gr Visina in sucu ei;
100gr zahar;
Siropul si decorul;
300ml de apa;
150 zahar tos;
1 plic zahar vanilat
1 esenta de rom;
Coaja rasa de la o lamie.

Pasii retetei

1
Int-run bol punem apa calduta cu drojdia si o lingurita de sare, 2 de zahar si 2 de faina amestecam si lasam sa creasca 10 min. 
2

In alt vas punem laptele cald si il amestecam cu zaharul.

3
apoi incet adaugam faina si drojdia crescuta
4
Si  framantam  pana obtii un aluat potrivit de moale. Framantam aluatul pana incepe sa faca besici si apoi adauga uleiul si framanta pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini.
5
Se lasa aluatul la loc cald pe o ora intre timp gatim siropul si incalzim si cuptorul 200°
6
Visinile se strecoara intr-un strecurator sa nu aiba suc.
7
Aluatul il impartiti in 9 bucati.Masa se unge cu ulei.
8

Facem  din fiecare bucata de aluat un sul 

9
Pe care il intindem intro foaie ingusta cu sucitorul.
10
Pe marginea aluatului se pune visina apoi se presoara cu zahar daca visina nu este dulce.
11
Incet se ruleaza .
12
Prindeti capetele, sa fie ca un mic colac.
13

Apoi acest colac il faceti sa va iasa forma de 8.

Observatie: Desi in poza par mari colaceii si rulourile (le-am facut de aproape sa vedeti detaliile), sa stiti ca in realitate sunt cam cat o palma. Dupa ce cresc se fac de dimensiunea exact cat trebuie.

14
Le puneti intr-o tava de cuptor, optional asternuta cu hartie de copt, sau unsa cu ulei. Lasati mucenicii sa creasca 20 min in tava intr-un loc cald.Dupa ii bagam la cuptor sa se coaca pina devin rumeni
15
Intre timp gatim siropul:Se pune intro cratita zaharul tos zaharul vanilat si romul.
16
Adaugam apa si punem la fiert pina optinem un sirop grosut.
17
Cind este gata se toarna intrun bol sa se raceasca un pic.
18
Peste sirop adaugam coaja rasa de la o lamie si amestecam bine tot impreuna.
19
Cat sunt fierbinti le insiropati (cu o pensula sau scufundati in sirop) si ungeti cu miere daca doriti.
20

Apoi imediat le presurati cu nuca din abundenta.

Sunt buni si reci si calzi, cu orice bautura va place sau asa simpli.

Pofta Buna!