Trebuie sa fii logat pentru a salva reteta.
Log In/Registrare
marcheaza

Tort «Mărţişor»

Un tort perfect pentru un început de primăvară frumoasă...
Tort «Mărţişor»

Ingrediente

Blat cu ciocolată:
3 ouă;
100 gr zahăr;
15 gr amidon;
90 gr făină;
1 linguriţă praf de copt;
10 gr cacao;
50 gr unt.
Blatul 2:
8 ouă;
8 linguri de zahăr;
8 linguri făină;
8 linguri de ulei.
Crema ganache:
1 l smîntînă dulce pentru frişcă;
200 gr ciocolată neagră de calitate;
100 gr zahăr pudră;
vişine în suc propriu;
bastonaşe de ciocolată;
vişine glasate;
bănuţi de ciocolată albă.

Pasii retetei

1
Cu o seară înainte se pregăteşte crema. Se pune frişca pe aburi.Se adaugă ciocolata ruptă bucăţi şi se amestecă pînă se topeşte. Apoi se lasă să se răcească.
Atenţie! Frişca la fierbere fuge ca şi  toate lactatele,de aceea evitaţi fierberea ei,lăsînd apa  ce face aburi la foc cît mai mic.
2
Pentru pregătirea blatului rotund de ciocolată,se bat albuşurile spumă cu 50 gr de zahăr.
3
Separat se bat gălbenuşurile cu 50 gr de zahăr pînă se topeşte.
4
Se amestecă ambele compozitii.
5
Se amestecă ingredientele uscate - făina,amidonul,praful de copt,praful de cacao.
6
Se adaugă în amestecul de ouă,apoi se  toarnă untul topit şi răcorit.
7
Se coace în tava tapetată cu hîrtie de copt în cuptorul preîncălzit la 180 grade,vreo 30 minute (faceţi testul cu scobitoatea).
8
Pentru blatul doi se bat albuşurile spumă împreună cu zahărul.Se adaugă gălbenuşurile amestecate cu uleiul şi se omogenizează atent cu o lingură.Apoi se cerne făina.Dacă folosiţi mixerul,adaugaţi împreună cu făina şi un praf de copt.
9

Se coace în tava dreptunghiulară mare(cea de la aragay,de exemplu),tapetată cu hîrtie de copt,în cuptorul preîncălzit la 180 grade cam 15 minute. 
Remarcă: eu nu am avut tava foarte mare,de aceea am copt 2 blaturi,împărţin aluatul în două porţii.

 

10
Cînd e copt,se răstoarnă pe un prosop,se înlătură hîrtia de copt.
11
Se înfăşoară blatul fierbinte în prosop şi se lasă aşa să se răcească.
12
Începem asamblarea tortului.
Blatul de ciocolată se taie în două pe orizontală.
Crema ganache răcită se bate bine cu mixerul.
13
Se unge blatul dreptunghiular cu cremă şi se taie în fîşii egale(în dependenţă de căt de înalt vreţi să fie tortul).
14
Se presară vişina.
15
O parte a blatului rotund se unge cu cremă. Apoi cîte o fîşie se rulează,una cîte una.
16
Şi tot aşa pînă nu  obţinem un tot întreg.
Dacă blatul de ciocolată  este mai mare,pur şi simplu tăiaţi marginile în exces.
17
Se acoperă  cu cealaltă parte a blatului de ciocolată şi se îmbracă tot tortul în cremă
18
Marginile se decorează cu bastonaşe de ciocolată.Se  fac "mărţişori"din  biluţe de ciocolată albă şi vişine glasate.
19
Şi o secţiune...ca să  vă provoace pofta...