Trebuie sa fii logat pentru a salva reteta.
Log In/Registrare
marcheaza

Торт "Пизанская башня"

Reteta simpla de tort cu foi de miere si crema de smantana si frisca.Torta aceasta am pregati-to dupa reteta Ceslavei de pe blogul ei ,,Cooking with Love'' …
 Торт "Пизанская башня"

Ingrediente

Incredientele pentru foi:
150 gr. unt
100 gr. margarina
3 oua
2 lg. zahar
250 gr. miere
1 lgt. (cu virf) bicarbonat de sodiu
4-5 pahare faina.
Crema:
700 gr. smintina groasa (25-30 %)
700 gr. frisca naturala (36%)
1 pahar zahar pudra (sau dupa gust)
Citeva nuci pentru decoratie

Pasii retetei

1

Intr-un castron incapator punem untul, margarina si mierea impreuna la topit, pe baia de aburi.
Amestecam bine, pina compozitia se infierbinta, insa nu aducem pina la fierbere.

2

Adaugam bicarbonatul de sodiu, si amestecam repede cu telul sau cu mixerul.

3

Tineti cont ca bicarbonatul nu se stinge in otet, el intra in reactie cu mierea (care e acida).
Luam compozitia de pe foc si turnam zaharul. Stricam pe rind cite un ou, amestecind incontinuu.

 

4
Treptat, incepem sa incorporam faina. Reteta cere 4-5 pahare de faina, insa nu faceti greseala de a turna toata faina deodata!
Trebuie sa tinem cont de faptul ca faina poate fi deferita ca tip si calitate, mai depinde foarte mult de umezeala din camera, de marimea oualor folosite, etc.
5

Continuam sa adaugam faina pina aluatul devine maleabil, apoi framintam cu degetele un aluat potrivit de moale, de consistenta plastilinei.

6

Transferam aluatul pe masa de lucru pudrata cu faina si il impartim in 20-24 bucati egale. Formam bile.

 

7

Intindem fiecare biluta de aluat intr-o foaie cit de subtire posibil.Ca sa va fie mai comod, infasurati-o pe sucitor si transferati-o pe tava de copt tapetata cu hirtie de pergament (sau puteti intinde foile direct pe hirtie, cum va place.).Eu de exemplu am intins foile direct pe hirtie de copt si iam si dat forma.Ca sa va fie mai comod, infasurati-o pe sucitor si transferati-o pe tava de copt tapetata cu hirtie de pergament (sau puteti intinde foile direct pe hirtie, cum va place.)Se coace fiecare foaie la 190C pina devine usor aurie (cca. 4-5 minute) Stati cu ochii pe cuptor caci se ard repede! – cit intindeti si pregatiti urmatoarea foaie, prima va fi coapta! Asa ca pina a incepe sa le coaceti, pregatiti sa aveti deja citeva foi intinse din timp.
Puteti sa coaceti cite doua odata pe doua nivele, daca cuptorul va permite. Eu asa am facut, si le-am terminat de copt foarte repede! ;)
Foile gata coapte se “decupeaza” dupa forma dorita: cu ajutorul unei farfurii sau al unui capac.

 

8
Resturile de pe margine le sfarimati intr-un pesmet fin, cu care vom decora torta mai tirziu.
9
Pentru crema, se amesteca frisca cu smintina, si se mixeaza cu zaharul pudra. Va recomand sa folositi frisca naturala. (In crema din reteta dupa care m-am inspirat se mai adauga si cafea ness, insa eu nu am pus ca nu prea inteleg eu combinatia de cafea-smintina). Voua daca va place, pune-ti si cafea, diluind-o intr-o lingurita de apa sau frisca calduta, apoi o mixati impreuna cu ingredientele pentru crema.
10
Avind toate elementele gata, incepem sa asamblam tortul. Puneti pe platou o foaie, intindeti citeva linguri de crema, si tot asa, pina terminam toate foile.
11

Nu va sfiiti sa puneti mai multa crema caci foile vor absorbi mare parte din umezeala, dar aveti grija sa va ajunga pentru toate foile!
Nu presati torta, foile odata ce vor imbiba crema vor deveni moi si se vor “aseza” singure.
Pastrati o jumatate de cana de crema cu care veti imbraca tortul la final.

12
Acoperim tortul cu pesmetul facut mai devreme, iar pe suprafata presaram putin miez macinat de nuca!
Decoram cu cateva jumatati de nuca si lasam tortul la frigider sa se odihneasca peste noapte sau cel putin o zi inainte de a-l taia.
Cu cat sta mai mult, cu atat e mai bun! :)
13
Pofta buna!